$7 flat rate shipping and FREE SHIPPING on all US orders $75+ Start shopping

AT HOME | a blog by Joanna Gaines

Episode 03 - The House in the Woods

December 16, 2015

 The House in the Woods The Ferguson Family was new to Waco – having moved from the Austin area for Kyle Ferguson to help manage a locally famous pizza shop in the Baylor area. The Fergusons were in search of big shade trees, plenty of space for their kiddos to play, and excellent public schools.

IMG_2663

The House in the Woods was the obvious lead contender when the Fergusons were searching for their new home. It came down to three, but this one hit all of their must-haves; plus was on a large lot with a swimming pool in the backyard, and plenty of character.

image06

This renovation began in the home office/music room. Kyle wanted a space where he could work and play music. The original purpose of the room served as a formal dining room. They didn’t need a formal room so we converted it into an office. I love the idea of creating rooms that work for my clients. We started by having a local cabinet maker design this unique, solid wood door. It serves as a striking feature that ties into the main style of the great room, while being functional and adding privacy. We also added fresh, creamy white paint, gray trim and a modern-style silver fan.

IMG_2591

11

6

To add a personal touch, my friend, Clayton Thompson, designed three wooden music prints that were old patents to specific instruments. We also incorporated Kyle’s personal guitar collection throughout the space. I found this amazing hollowed-out antique guitar that I hung on the wall and then framed it out with a simple built reclaimed wood frame.

14

7

From there, this project goes into the master bedroom, where there was lots of work to be done. The original large windows flooded the space with natural light, so I knew this room had potential from the get-go. The main problem with the master was the bathroom’s tiny size and the step down area in the bedroom. Our clients wanted a larger bathroom and were okay with a smaller bedroom footprint to achieve their desires. We closed off the step down area and enlarged the master bath. We installed engineered hardwood floors to the bedroom and constructed a feature wall- which appears more challenging than it actually is.

To replicate this in your space, simply finish out your wall with flat finish, and then apply 1×2 wood trim in a diamond pattern and paint the entire wall one solid color. We chose the same color as the trim throughout the home. Since the bedroom was smaller, I really wanted to make sure there was an element of interest that overshadowed the room’s size.

image11

19
22

38

The master bathroom was transformed from a small, dated room to a serene, spa-worthy space for the Fergusons to relax.

39

To give this room the relaxing, spa-vibe I decided to use gray and white carrara marble tiles throughout the entire room. The countertops, the herringbone-laid tile, ceiling tiles and shower tiles were all various shapes of carrara marble tile. This effect of tile floors, walls and ceiling added an unexpected dimension to the space that truly transformed it to a light and airy retreat.

42

We also added an antique vanity I found at a flea market. We sanded and painted it white, and then antiqued it and added the matching carrara countertops. To add extra character, I added a freestanding tub that gave the bathroom an elegant, seamless look.

49

The kitchen underwent a massive transition from a closed-off and small eat-in into an open living/dining/kitchen great room. We continued the same engineered hardwoods, creamy white paint and gray trim throughout the kitchen. We also had a custom island and new custom cabinets built. The biggest challenge was the massive fireplace that closed off the kitchen into the living area. The number one thing on the Ferguson’s wish list was the kitchen opening up into the main living spaces. Chip had to remove the large structure and I got to re-design a space that would fit my client’s needs and budget.

IMG_2596

54

I added brass pendant lights and brass hardware for a fun contrast in metals, and I used beveled subway tile with gray grout for a timeless, airy look. Above the vent hood and in the new built-in cabinets, I added shelving and custom glass doors that could display the family’s heirloom blue and white dishes to really make this new space feel like home.

image18

55

The large windows and trey ceiling in the eat-in area were original to the space, so we added the bench, painted the walls and trim to match the rest of the space and installed a chandelier that blended with the rest of the room.

IMG_2597

64

In the living room, we continued the same wall colors, trim and flooring. One of my favorite areas in this home was the double-sided fireplace in the living area. I really felt like this was a space the Fergusons would gather around as a family. With this vision in mind, I wanted a very traditional, yet cozy feel to this space. The trim work was added to help define the fireplace and the marble surround achieved a traditional look that tied into the kitchen countertops. I also added a dramatic chandelier to the room to achieve this same look. 

IMG_2588

FergusonADDITION

72

76

The sunroom was already original to the home, and was perfect with the swimming pool being in the backyard. To update it, we added a custom cedar mantel to the fireplace, faux white wood tiles laid in a herringbone pattern, and some fresh paint.

IMG_2612

95

84

On the exterior of the Ferguson house, the biggest change was the porch post and columns that helped give the house a more traditional feel. We added new siding on the dormers, new trim paint, new shutters, and new front doors. I designed custom porch swings that were made by Clint Harp. The vision for these swings were actually to be more like “hanging beds”. They match the traditional style of the exterior of the home and are a perfect spot for the Fergusons to sit outside, read, drink their morning coffee or enjoy their beautiful shaded front yard.

IMG_2587

5

 The House in the Woods.2

Chip and I had fun transforming “The House in the Woods” for these Austin-natives, and hope they love their new home and their new city! Welcome to Waco, Ferguson family!

Comments

In reply to:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

  • Jess
    7:08 pm, October 31, 2017
    Does anyone know what brand sink fixtures they used? Thanks
  • Katie Proctor
    12:38 pm, September 28, 2017
    I have the same question as Margaret A. I would love to know the flooring used in the Ferguson's House. Please and thank you! I love everything about this house.
  • Rocky
    9:30 pm, September 24, 2017
    I love the kitchen transformation!
  • Yvonne
    8:21 pm, September 7, 2017
    I love when you add the blue print is very helpful to visualize, as well as having the photos in this layout instead of the sliding gallery style. It's harder to view them when you have to click through or remember the dot that had the before and after.
  • Jay
    4:17 pm, July 1, 2017
    Love
View More

Related Posts

SIGN UP. SAVE 15%.

Subscribe now and get 15% OFF

...not to mention exclusive updates, flash sales, and the latest inspiration to make your house a home.

Some exclusions may apply. Discount is delivered via email.

Thank You
For Subscribing!

Close
Chip and Joanna